Új migránsok Európában

Az utóbbi évtizedekben, különösen az EU-hoz való csatlakozás óta, illetve az EU egyes tagországaiban a munkavállalás piacaihoz való hozzáférés korlátozásainak megszűnése óta többféle okból több százezer magyar hagyta el Magyarországot. A jelenségre vonatkozó pontos számadatok nehezen hozzáférhetők és alig tekinthetők át. A migránsokra vonatkozólag léteznek ugyan szociológiai kutatások, de átfogó és összehangolt intézkedési rendszer, amely a nyugati országokba érkező migránsok problémáival foglalkozna, nem létezik. Ráadásul az utóbbi évek úgynevezett „menekült krízise“ teljes mértékben beárnyékol minden migrációval kapcsolatos vitát.

Az idei „Kufstein Tanácskozás“ azt a kérdést álllítja a középpontba, hogy mi a válaszuk a nyugat-európai magyaroknak, valamint a migráns közösségeknek és szervezeteknek az utóbbi évek magyar migrácíójának kihívására. Sikerült-e, a hagyományos szervezeteknek és ha igen, milyen módon bevonniuk közösségeikbe az új migránsokat? Voltak-e, vannak-e egyáltalán érdeklődök a közösségi együttlétre, mik az elvárások?

Ezeknek a kérdéseknek a jelentőséget az is adja, hogy a rájuk adott válaszok a meglévő közösségeknek az életképességét is értékelik és jövőjüket is előlegezik.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s